Hjem Mundtlig fortælling Fortællinger Repertoire Anette Skov Kalender Voksne - Programmer Børn - Programmer I Kirkerummet Poetisk Pause Litteraturformidling Undervisning Storytelling i Organisationer Aktuelt På tegnebrættet Presse Priser Kontakt Links

Når jeg fortæller for børn, iklæder jeg mig oftest mit alias A. Lone Larsen. Hun er klædt i rødt, har en knaldrød cykel, men er ikke af den grund fjollet af natur. Hendes fornavne antyder med slet skjult voksen-reference, at hun tværtimod er god til at tale om det, som er svært, det som menneskebørnene tit kan være alene - helt A.Lone - om..

Nu går det hele ikke op i meget alvorlige fortællinger, men jeg gør mig umage med ikke at undervurdere børn. Mange af mine fortællinger, som man traditionel ville vurdere som voksenrettet, kan efter mine begreber - og erfaringer - også fortælles for børn.

Så tjek mit repertoire ud for en fortælling, som lige passer ind i dit arrangement for børn.

Et par eksempler på fortælleprogrammer for børn er (20-45 MIN.):SELMA LAGERLÖF (40 min)

Rødhalsen
Lagerlöfs legende om Langfredag

”Hvorfor skal jeg hedde rødhals, når jeg ikke har en eneste rød fjer fra næb til halespids - det er det, jeg ikke forstår’, sagde fuglen og så op på Vorherre”


Nissen og Egernet
En fortælling om dyr og mennesker

”Uden videre vendte nissen sig og rakte de små unger op til den gamle kone. Og hun ville ikke svigte hans tillid, så hun greb i snipperne på sit slidte forklæde og bredte det ud for de små…”RUMLESKAFT - GENFORTÆLLING (25 min)
Jeg har i mange år været forundret over de kønsstereotyper, som i folkeeventyrerne er vandret uforandret gennem århundrederne og stadig fortælles uden kritisk refleksion i dag  - jeg har selv gjort det! Indtil jeg først blev opmærksom på de kønsroller, som skildres i mange klassiske eventyr. Jeg har derfor twistet et klassisk eventyr med visse kønsstereotype justeringer  - intet passivt pigebarn i min kække version af ’Rumleskaft’!

”Hva’ tror du selv? Dig!? Du som har pint og plaget mig her i dit taberslot…”H.C. ANDERSENS
’HISTORIEN OM EN MODER (15 min)
Denne fortælling er min yndlingsfortælling! Den er ret barsk, og det gør, at nogen mennesker fravælger den, når børn er publikum. Det er ikke en politik, som jeg selv praktiserer. Selvfølgelig er der forskel på, hvad et menneske på seks, seksten eller fyrre kan kapere, men det er en misforståelse, at børn ikke kan håndtere barske fortællinger. Jeg har fortalt min yndlingsfortælling for 300 børn mellem 9 og 11 år - efter lidt fnisen blev der dødstille… En mor der sætter alt ind på at få sit barn ud af dødens greb er en almen fortælling, som alle kan koble sig på.

”Har du set en gammel mand komme her forbi med mit lille barn?’; spurgte moren. ’Jooh’, svarede natten, ’døden har været inde i din stue i nat; jeg så ham gå bort med dit lille barn, han går stærkere til end vinden, og han bringer aldrig tilbage, hvad han tog”

A.Lone Larsen og en børnehave på besøg på
Glostrup Bibliotek

A.Lone Larsen er klædt i rødt - nem at spotte og genkende