Hjem Mundtlig fortælling Fortællinger Repertoire Anette Skov Kalender Voksne - Programmer Børn - Programmer I Kirkerummet Poetisk Pause Litteraturformidling Undervisning Storytelling i Organisationer Aktuelt På tegnebrættet Presse Priser Kontakt Links

Præsenterer jeg mig som historiefortæller, hører jeg tit: ”Spændende! – hvad læser du så op?”
Men jeg læser ikke op – jeg fortæller.
Og det foregår helt uden bog eller manuskript.

HVAD ER MUNDTLIG FORTÆLLING?
Jeg har fortællingerne inde i mit hoved i form af ”billeder”. Min opgave er at overføre billederne til dig som tilhører. Jeg husker altså ikke en masse ord, men har en slags film inde i mit hoved, som jeg gerne vil have dig med ind i.

Historier rejser spejle, hvori vi kan se os selv. Historier kan give perspektiv til det, der er tilbagelagt, mod på det, der er nært forestående og forhåbninger til det, der venter os. Historier forbinder nutiden med fortiden og fremtiden. Historier er fugematerialet til de smådele, der udgør vores liv.

Mundtlig fortælling er karakteristisk for 1800 tallets almuekultur, hvor folkene på gårdene i aftentimerne samledes om langbordet. I en tid hvor hverken radio eller fjernsyn var opfundet, var den mundtlige fortælling en underholdning, der lå lige for. De sidste 20-25 år har fortællingen i den mundtligt overleverede form fået en renæssance i den vestlige verden.


HVEM ER JEG SOM MUNDTLIG FORTÆLLER?
Mine kendetegn som fortæller er en forkærlighed for alvorlige historier. Jeg er altid godt forberedt. Jeg vil være hos jer i rigtig god tid, så jeg kan forholde mig til og indtage lokalet og agere 'herre i eget hus' - det kan være afgørende, er min erfaring.  

Jeg har udviklet et reservoir af gear, f.eks. min faste følgesvend af et fortællebæger. Og så holder jeg af at indramme fortællingen med en sang eller recitation af et digt - at sætte den rette stemning er kulturformidlerens fornemste opgave, synes jeg, som også har arbejdet en del med oplevelsesdesign.HVORDAN VÆLGER JEG EN FORTÆLLER?
Der findes ikke to fortællere, der er ens. Nogle er dramatiske, andre er introverte i deres udtryk. Nogle er løse i kompositionen og ude af stand til at fortælle helt den samme historie to gange. Andre er stoftligt og sprogligt stramme og bad man dem fortælle en historie to gange, ville det være enkelte ord, der adskilte de to versioner fra hinanden. Jeg synes, at man skal være varsom med generelt at vurdere det ene som finere end det andet. Det er den enkelte fortællers personlighed og stil, der er altafgørende.


Mundtlig fortælling er en unik formidlingsform, der henvender sig til alle aldersgrupper.  

Klikker du på infoknappen til venstre, finder du litteratur- og materialehenvisninger.

Litteratur og materialehenvisninger.pdf